Pages

Thursday, November 28, 2013

Talam Tokyo

Assalamualaikum.....Hijau itu Menawan......semestinya kuih Talam Tokyo



Hai....lama tak mengadap blogspot ni...sibuk melayan kerenah anak-anak pada musim cuti sekolah. Anak-anak cuti tapi maknya masih berkerje macam biasa. Minum petang....i have no idea what to serve for Tea Time....Google punye google jumpalah resepi Talam Tokyo dari Azie Kitchen. Nampak sungguh menarik...selalu menjamu Kuih Seri Muka je tapi talam ni ada kelainan nya.

Dari mana dapat nama kuih talam ye?. Kuih talam ni biasanya dibuat di dalam talam yang besar berbentuk bulat ataupun segiempatsama atau segiempat tepat. Setelah kuih dimasak, barulah dipotong menurut saiz hidangan dan bentuk yang dikehendaki....Itulah sejarah talam :0

Sekali pandang kuih ini seakan-akan seperti kuih Seri Muka. Lapisan atas berwarna hijau dan lapisan bawah berwarna putih..Tapi rasa dan teksturnya berlainan..sedap dan nyaman..sesuai untuk peminat sagoo. Mari kita tinjau-tinjau resepi nye...

Talam Tokyo

Lapisan bawah

300gm sagoo putih (dibersihkan dan direndam selama 30 minit)
60 gm sohoon (direndam dengan air suam-suam kuku selama 30 minit)
100gm kelapa parut putih
100ml santan pekat
300ml air
1 tsp garam

Caranya
1. Sagoo yang telah direndam ditoskan. Sohoon yang direndam pula ditoskan dan dipotong kecil-kecil.
2. Kemudian satukan bahan-bahan di atas ke dalam loyang 10 x10 x2" yang telah dialaskan 
dengan plastik dan dioleskan dengan minyak.
3. Kukuslah selama 25-30 minit. Biarkan lapisan bawah sejuk sebelum tuang lapisan atas.





Lapisan Atas

100gm tepung kastad
250gm gula pasir 
400ml santan pekat
400ml air + 4 helai daun pandan diblend dan ditapiskan
1 penutup pewarna hijau (Brand Star)
1/8 tsp air abu or 1/2 tsp air kapur
1/2 tsp garam
4 biji telur grade A

Caranya:-
1. Campurkan tepung kastad, gula pasir, santan pekat, air abu dan pewarna ke dalam periuk. 
Kemudian masukkan air pandan yang telah ditapis dan kacau  dimasak dengan api yang kecil.
2. Masukkan telur satu persatu sambil kacau adunan tadi hingga masak dan naik wap.
3. Tapiskan adunan tadi. Kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah (sagoo)
4. Kukuslah selama 30 minit. Sesudah masak, angkat dan sejukkan sebelum di potong.

Tips; Buang air pada tutup pengukus setiap 10 minit untuk mendapatkan 
permukaan kuih yang licin dan sekata.  Selamat Mencuba.










No comments:

Post a Comment