Hari Raya Aidiladha baru-baru ini disambut dengan meriah bersama keluarga dan sanak saudara. Cuma kali ini hidangan yang disediakan berbeza sedikit.....Nasi Ayam Kabsa ...Kabsa Oh Kabsa..
Yang seronoknya raya kali ini kami menjamu selera dengan makanan terhidang di atas dulang sambil usik mengusik antara keluarga serta mengimbau kisah-kisah lama. Ah, sungguh romantis dan meriah sekali!.
Mari kita belajar masak Nasi Kabsa. Nasihat saya, bagi yang kolestrol tinggi berwaspada. Yang penting ialah rajin beribadah dan beriadah.
Yang seronoknya raya kali ini kami menjamu selera dengan makanan terhidang di atas dulang sambil usik mengusik antara keluarga serta mengimbau kisah-kisah lama. Ah, sungguh romantis dan meriah sekali!.
Terubat segala rindu pabila dapat bertemu. Oh, sungguh puitiskan!
Ok kembali kita kepada nasi kabsa ni. Nasi Kabsa ini ialah nasi arab timur tengah yang dimasak bersama dengan lauknya samada ayam, daging lembu atau kambing. Enak kalau dihidangkan bersama "Salatah", salad timun atau youghrt pudina.
Mari kita belajar masak Nasi Kabsa. Nasihat saya, bagi yang kolestrol tinggi berwaspada. Yang penting ialah rajin beribadah dan beriadah.
Bahan-bahannya:-
1 ekor ayam (dikerat 4) atau 1 kg daging/kambing
2 cawan beras basmati- dicuci dan rendam dengan air selama 30 minit dan ditoskan
5 tbsp Olive Oil
3 tbsp Minyak Sapi
Bahan A
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 helai daun laural/ Bay Leave
Bahan B
1 inchi halia - dimayang halus
1 biji bawang holland - disagat halus
1 biji bawang besar merah - disagat halus
3 ulas bawang putih - disagat halus
Bahan C
1 tsp lada hitam biji/serbuk
2 tbsp tomato puri
1 tbsp Rempah Kabsa*
1/4 tsp serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar
1 biji lemon hitam (kalau ada)
1 biji lemon hitam (kalau ada)
Bahan D
1/4 batang karot
1/4 biji capsicum merah dan hijau- di potong dadu
1 biji tomato - dipotong empat
6 cawan air
Garam dan serbuk pati ayam - secukup rasa
Hiasan
50 gm kismis dan 100gm gajus - digoreng sedikit dengan minyak sapi
green and black olive secukupnya
*REMPAH KABSA
1 tbsp jintan manis*
1 tbsp jintan putih*
1 tbsp bunga cengkih*
1 tbsp buah pelaga*
1 tbsp ketumbar biji*
1 tbsp lada hitam*
(* disangai/ goreng tanpa minyak dan dikisar)
Bahan diatas kemudiannya dicampurkan dengan 1 tsp serbuk kunyit dan 1 tbsp serbuk cili.
Dah pun siap rempah kabsa dan boleh disimpan di dalam bekas kedap udara
*REMPAH KABSA
1 tbsp jintan manis*
1 tbsp jintan putih*
1 tbsp bunga cengkih*
1 tbsp buah pelaga*
1 tbsp ketumbar biji*
1 tbsp lada hitam*
(* disangai/ goreng tanpa minyak dan dikisar)
Bahan diatas kemudiannya dicampurkan dengan 1 tsp serbuk kunyit dan 1 tbsp serbuk cili.
Dah pun siap rempah kabsa dan boleh disimpan di dalam bekas kedap udara
Caranya:-
1. Panaskan minyak sapi dan olive oil. Tumiskan Bahan A dan B goreng sehingga bau wangi.
2. Kemudian masukkan Bahan C dan goreng sebentar.
3. Masukkan pula ayam dan masak hingga separuh empuk. Tambahkan lah garam dan serbuk pati ayam secukup rasa.
4. Kemudian, masukkan Bahan D dan tuangkan air kedalamnya.
5. Setelah ayam separuh masak, keluarkan ayam dan airnya menjadi stok ayam.
6. Di dalam rice cooker, masukkan beras yang telah ditos berselang-seli dengan ayam yang separuh empuk serta gajus dan kismis. Tambahkan air stok ayam tadi dan masaklah hingga nasi masak.
7. Kacau dan gembur nasi bila nasi betul-betul masak supaya nasi tidak hancur. Taburkan green and black olive sebagai hiasan.
Dah pun siap...bolehlah dihidangakn di atas dulang atau pinggan dan sedia untuk dijamu.
SELAMAT MENCUBA :0
No comments:
Post a Comment